Leírás és Paraméterek
A hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé jellemző.
Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló. Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás szabályozásában is lehet szerepe.
A hajdina nem tartalmaz glutént.
Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.
Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is.
A fűszerek közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.
Összetevők: hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Energiaérték: |
1436 kJ / 343 kcal |
Zsír: |
3,4 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,7 g |
Szénhidrát: |
71,5 g |
- amelyből cukor: |
0 g |
Rost: |
10 g |
Fehérje: |
13,3 g |
Só: |
0,01 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kína, Lengyelország, Ukrajna, Németország.
Bio és Gluténmentes |