Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
OK

Agy és memória, memóriaserkentő

Általában az emberek agyi kapacitásuknak csak töredékrészét használják ki - az emberiség régi vágya ezen az arányon javítani, úgy, hogy a szellemi képességen minél kevésbé rontsanak az életkor és egyéb, külső körülmények hatásai.

Mindenkivel előfordult már, hogy "leblokkolt az agya" - vagyis például vizsgahelyzetben hiába próbált felidézni valamilyen ismeretanyagot. Vannak, akiknek a tanulási - rögzítési - felidézési teljesítményük a hajnali órákban a legjobb, mások csak késő délelőtt lendülnek csúcsformába. Időskorban az agy kapacitása, a memória hatékonysága csökken, de ez sem általános: ismerünk nagyon idős embereket is, akik szellemi képességeikből semmit sem veszítettek hosszú életük alatt. A memóriánk élessége tehát függ a körülményektől, az életkortól, fizikai állapotunktól, szellemi frissességünktől, viszont jó tudni, hogy edzhető, befolyásolható.

A szellemi frissesség szempontjából fontos a megfelelő táplálkozás is, hiszen az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma alapvetően befolyásolja a sejtek közötti információáramlásért felelős ingerület átvivő anyagok termelődését és szintjét. Érdemes odafigyelni, hogy szervezetünk semmiféle ásványban és vitaminban ne szenvedjen hiányt. A vitaminok (főként az A, a B, a C és az E) erősítik az idegrendszert és javítják a keringést; az ásványi anyagok és nyomelemek (magnézium, kalcium, vas, bór, stb..) vérképző hatásúak és fontos anyagcsere-folyamatokat irányítanak.
 
Rendezés: