Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
OK

Miért fontos a D-vitamin és milyen forrásokból nyerhetjük ki?

D-vitaminTélen nagyobb figyelmet érdemel a D-vitamin bevitel, ám kevesen tudják, hogy milyen lehetőségek vannak a pótlásra, ezért most hoztunk egy kis segítséget!

A D-vitamint szokás a nagyfény vitaminjának is nevezni, nem csoda hát, hogy a téli hónapokban, amikor gyakran borús az idő és alig-alig töltünk időt a szabadban, mindig előkerül a téma. Nézzük tehát meg, hogy miért is olyan fontos ez a vitamin és mit tehetünk annak érdekében, hogy fenntartsuk a szervezetünk számára megfelelő szintet!

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, és bár kevesen tudják, két formája is van, az egyik a D2-vitamin (Ergokalciferol), a másik pedig a D3-vitamin (Kolekalciferol). Utóbbi nagyobb mennyiségben található meg a szervezetben, de fontos tudni, hogy mindkettő pótlására ügyelnünk kell. Mit tehetünk ennek érdekében?

A legjobb forrás a természetes napfény, amely hatékonyan aktiválja a D-vitamint, de tudatosan összeállított étrenddel is sokat tehetünk az egészségünkért. Remek D-vitamin forrás a tojás, a máj, valamint a lazac, illetve egyéb halfélék fogyasztását is ajánlják a szakemberek. Érdekesség, hogy a D2-vitamint elsősorban növényi eredetű élelmiszerekkel pótolhatjuk, például gombával.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok és a fogak egészségében, az immunrendszer erősítésében, a sejtfejlődésben és a gyulladások csökkentésében. Ahhoz, hogy képes legyen mindezt megadni nekünk, általában 10-20 mikrogrammot ajánlanak naponta, de ez az érték növekedhet, ha kevés napfényt kapunk vagy ha valamilyen betegségben szenvedünk.

Célszerű rendszeresen ellenőriztetni szervezetünk D-vitamin-háztartásának szintjét, ez nem igényel semmi mást, csak egy egyszerű vérvételt. Ha szükséges, konzultálni kell az orvossal a megfelelő adagolásról, fontos tudni ugyanis, hogy a D-vitamint túladagolhatjuk, és bár ez nem jár olyan súlyos következményekkel, mint a hiánya, jobb elkerülni.

Összefoglalva tehát a D-vitamin egy létfontosságú vitamin, amelynek megfelelő mennyiségét biztosítanunk kell a szervezetünk számára, különösen a téli hónapokban. Ha viszont Te nem szeretnél extra figyelmet fordítani arra, hogy az étrended rendben legyen ebből a szempontból, egyszerűen gondoskodj a pótlásról táplálékkiegészítőkkel, nézz szét webáruházunkban!