Leírás és Paraméterek
A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ 3 féle vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű kivonatot koncentrál, folyékony formában a bélrendszer egészségéhez, az emésztés támogatásához és az étkezések utáni kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéshez.
- 3 féle prebiotikus rost, 7500 mg aktív hatóanyagból
- Fruktooligoszacharidok (GOFOS™)
- Almahéjból kivont alma pektin
- Fibregum™ teljesen természetes akácia élelmi rost
- 100 mg citromfű kivonattal
- Vegán, likvid formula, hozzáadott cukor nélkül
- Nem tartalmaz mesterséges édesítőszert, színezéket és aromát
- Csökkentett szénhidráttartalom
- Természetes citrom ízzel és természetes eredetű édesítőszerrel
Az oldható rostok stimulálják a számunkra hasznos baktériumok növekedését és tevékenységét, és rövid szénláncú zsírsavakra ((SCFA) butirát, propionsav, ecetsav) fermentálódnak. Hozzájárulnak az egészséges emésztés kialakításához, az immunrendszer támogatásához, a vércukorszint szabályzásához, a testsúlykontrollhoz és kötődnek az emésztőrendszerben lévő zsírszerű anyagokhoz, köztük a koleszterinhez és a toxinokhoz, elősegítve kiürülésüket.
FRUKTOOLIGOSZACHARIDOK (GOFOS™)
Rövid fruktózláncokból felépülő, számos növényben természetes formában megtalálható, fermentálható prebiotikus rost.
ALMAHÉJBÓL KIVONT ALMA PEKTIN
A pektin egy vízben oldódó rost a növények sejtfalában, amely a növényi részek szilárdságát adja. Vízzel keverve gélképző hatása van, növeli a széklet volumenét és csökkenti a tranzitidőt. Lassítja a gyomor ürülését, így a jóllakottságérzet tovább fennáll.
FIBREGUM™ TELJESEN TERMÉSZETES AKÁCIA ÉLELMI ROST
A FibregumTMegy akácia fából előállított természetes élelmi FODMAP rost, melynek 90%-a garantáltan vízben oldódó forma. Elágazó molekulaszerkezetének köszönhetően fokozatosan, és lassan fermentálódik a vastagbélben, ahol nem okoz diszkomfort érzetet.
ORVOSI CITROMFŰ KIVONAT, STANDARDIZÁLT ROZMARINGSAV
A citromfű antioxidáns hatóanyaga a rozmaringsav emésztőrendszert fertőtlenítő hatású vegyület, segít idegi eredetű emésztési zavarok esetén, nyugtató és görcsoldó a gyomor-bélrendszerre. Támogatja a jó és rossz baktériumok egyensúlyának visszaállítását, a gyulladások visszaszorítását, mérsékli a puffadást vagy hasi görcsöket.
A feldolgozott és finomított élelmiszerek elterjedésével egyre kevesebb rost kerül a tányérunkra.
A rostokat hagyományosan növényi anyagként fogyasztjuk, nem szívódnak fel a belekből, mégis kedvezően hatnak az emésztésre. Székrekedés esetén különösen ajánlott a rostdús táplálkozás, mert növelik a széklet térfogatát, ezzel csökkentik a tranzit időt, a salakanyagok kevesebb időt töltenek el a bélrendszerben. A kedvező hatások, azonban nem merülnek ki ennyiben, a fenti okok miatt számos betegség megelőzésében játszhat szerepet rostfogyasztásunk:
- bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek, pl. diverticulosis, reflux
- aranyér
- elhízás
- magas vérnyomás
- koleszterinszint
- cukorbetegség
Ideális esetben bélflóránkat túlnyomó részt (80-85%) számunkra hasznos baktériumok alkotják, melyek befolyásolják az emésztést, és a jóllakottságérzet kialakulását is.
AZ EMÉSZTHETETLEN PREBIOTIKUS ROSTOK BEVITELE ELŐSEGÍTI A HASZNOS BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSÁT ÉS ELŐSEGÍTIK BIZONYOS VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK FELSZÍVÓDÁSÁT.
Az emészthetetlen rostokat a bélbaktériumok fermentálják a vastagbélben, mindeközben rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődnek, melyek közül kiemelten fontos a butirát. A vajsav butirát a legfontosabb bélvegyület a pH-szabályzáshoz, a vastagbélhámsejtek megújulásához és a bélmikrobiom színesítéséhez. A rövid szénláncú zsírsavak termelődése elősegíti az emésztést, szabályozza az étvágyat és csökkentik a zsigeri zsírok mennyiségét.
Táplálkozási szokásaink és bélflóránk összetétele befolyásolja az idegrendszer működését, amely visszahat az emésztésre.
A citromfű egyik fő nyugtató összetevője a rozmaringsav, ami nyugtató hatása révén segíti az idegi eredetű emésztési zavarok enyhítését. Úgynevezett szélhajtó hatású gyógynövény, vagyis képes enyhíteni a pangó emésztést és a hasi görcsöket is.
A magas rostbevitel az ételek fokozatos felszívódását vonja maga után, amely elnyújtva emeli meg a vércukor, illetve inzulin szintet. A glükóz ilyen módon történő felszívódása cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is kedvező.
Adagolási javaslat: Napi 40 ml, lehetőleg reggel éhgyomorra, kb. 1 dl vízzel elfogyasztva. Használat előtt felrázandó!
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.
Felbontás után hűtőben tárolva 4 hétig fogyasztható.
Hatóanyagok a napi40 ml-ben:
- Fruktooligoszacharidok (GOFOS™) 7000 mg
- Alma pektin (almahéjból kivont) 250 mg
- Akácia rost (Fibregum™) 250 mg
- Orvosi citromfű kivonat 100 mg
– amelyből rozmaringsav 2,5 mg
Összetevők: tisztított víz, rövid láncú fruktooligoszacharidok (FOS), alma pektin (almahéjból kivont), akácia rost (Fibregum™), étkezési sav (citromsav), természetes citrom aroma, orvosi citromfű (Melissa officinalis L.) föld feletti részének kivonata 2-6:1- standardizált 2,5% rozmaringsav tartalommal, tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok).
Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Csökkentett szénhidrát- és cukortartalom.