Leírás és Paraméterek
Az E-vitamin antioxidáns vegyület, amely segíthet semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. E-vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi. A gének működésében is fontos szerepet játszhat, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat.
– különösen fontos szerepet játszhat a sejtfalak jó állapotban tartásában
– a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében
– erősíthetik az immunrendszert, amely a fertőzésektől védi a szervezetünket
Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Az E-vitamin fiatal tagja a vitaminok családjának, hiszen története csak a XX. század elejére nyúlik vissza. Kémiai szerkezetének leírása 1943-ban Fernholz nevéhez fűződik.
Az egy tévhit, hogy az olyan növényi olajok, mint például a szója- vagy mogyoróolaj az E-vitamin jó étrendi forrásai. Ezekben az olajokban ugyanis leginkább az E-vitamin gamma-tokoferol, nem pedig az alfa-tokoferol formája található. (A tokoferol az E-vitamin kémiai neve, az alfa-tag pedig az E-vitaminnak azt a molekuláját jelzi, amely az emberi szervezetben a legaktívabb.) Bár a gamma-tokoferolnak is vannak antioxidáns tulajdonságai, a szervezetünknek elsősorban alfa-tokoferolra van szüksége. Az is elképzelhető, hogy a túl sok növényi olaj fogyasztása megakadályozza az alfa-tokoferol felhasználását szervezetünkben.
Az E vitamin fontos szerepet játszhat a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében. Szerepet játszhat a szervezet védekező rendszerének működésében.
Az E-vitamin felszívódását segítheti a C-vitamin és szelén egyidejű fogyasztása.
Napi ajánlott mennyiség: 1 lágyzselatin kapszula
A felhasználnálási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl!