Leírás és Paraméterek
Fehérje összetétele kedvező, az esszenciális aminosavak közül lizint tartalmaz nagy mennyiségben, ami a többi gabona mellett különlegessé és hasznossá teszi. A zsírsavak közül a többszörösen telítetlenek dominálnak.
Rosttartalma magas, ami segíti az emésztést és lassítja a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, illetve székrekedés esetén is kedvező hatású.
Az amarant vastartalma kiemelkedő a gabonák közül. E mellett kalcium, magnézium és cink tartalma is figyelemreméltó.
Kevésbé kedvező, hogy az amarant tartalmaz néhány úgynevezett antinutritív anyagot, amelyek gátolják néhány értékes tápanyag emésztését és hasznosulását. Ilyen például az oxálsav és a fitinsav, amelyek a kalcium és a foszfor felszívódásának szabnak gátat.
Felhasználás:
Fogyaszthatjuk müzlibe keverve vagy készíthetünk belőle süteményt, kekszet, energiaszeletet. Panírozáshoz, töltelékek készítéséhez is használható.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energia: |
1678 kJ / 398 kcal |
Zsír: |
8,8 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
2,5 g |
Szénhidrát: |
62 g |
- amelyből cukor: |
1,5 g |
Fehérje: |
14,6 g |
Só: |
0,05 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Németország.