Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sanct Bernhard Shiitake gomba kapszula 180db

6.220 Ft (4.898 Ft + ÁFA)
A Shiitake gomba egyes komponenseinek megvan az a tulajdonsága, hogy sikeresen modulálják a sejtimmunitást, csökkenthetik a vérnyomást, illetve a vér zsírtartalmát, megállítják a tumor növekedését.
Cikkszám: 48.45
Várható szállítás: 2024. szeptember 11.
Raktárkészlet: Rendelhető
Márka: Sanct Bernhard
Az ország egész területén ingyenes kiszállítás 25.000 Ft fölött.
 

Leírás és Paraméterek

A shiitake gomba (Lentinula edodes) Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges, kissé a fokhagymára emlékeztető aromája van. Egészségvédő hatása miatt a kínai népi gyógyászatban a testet és lelket felfrissítő életelixírnek tartják.

A shiitake világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi mintegy 600 000 tonnát állítanak elő, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Innen kerül szárított állapotban a Föld mintegy negyven országába. A fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, poliszacharidokat tartalmaz. Termőtestjében valamennyi aminosav megtalálható, de különösen leucinban és lizinben gazdag.

Szárazanyag-tartalmának csaknem 14 százaléka aminosav, amelynek csaknem 40 százaléka létfontosságú. Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. 100 g shiitake 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kalciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint (B3 vitamin), valamint 15,8 százalékban vizet tartalmaz.

Jó tudni

A shiitake gomba ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Jelentős B-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül említésre méltó magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszhat az immunrendszer aktivizálásában. Ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4–5 szárított termő test elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin-igényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös, hiszen ők gyakran szenvednek D-vitamin-hiányban.

Miben rejlik a csoda?

A shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb alentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrésztbiológiailag aktív anyagok (interferon, interleukin) termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozhatja a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia- és gyulladáscsökkentő hatásának is.

Ma már számos külföldi kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake kivonatot is adagolnak a betegnek, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása (eritadenin tartalma miatt) jelentősencsökkentheti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszhat az agyvérzés megelőzésében.

Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozhatja az inzulintermelést, ezáltal csökkentheti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják. Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolin tartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszhat, főleg a nyákoldó és a tejtermékek, állati eredetű zsírok fogyasztása miatti lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.

A por alakú shiitake

Öngyógyíthatás céljára alkalmas az egész szárított termőtest vagy a szárított és porított testből készült tea. Készíthető belőle leves vagy étel is. Napi adagként – attól függően, hogy a cél megelőzés vagy gyógyíthatás – a szakemberek 6–16 g szárított gombát javasolnak, ami 60–100 g friss gombával egyenértékű.

Meghűlés esetén is csodákat tesz

Hazai tapasztalatok alapján a gomba fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszüntetheti a köhögést. Újabb japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A-vírussal szemben.

Használják még gyomorfekély, köszvény, székrekedés, különböző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére is. A shiitake gombából készült kivonatot újabban a kozmetikai iparban is felhasználják: különböző krémekhez adagolva gyulladásos, pattanásos bőr ápolására javasolják, továbbá lassíthatja az öregedési folyamatot is.

A készítményt hosszabb időn keresztül is lehet szedni úgy, mint táplálék-kiegészítőt, így érve el pozitív hatásokat különféle daganatos megbetegedéseknél és hasnyálmirigy megbetegedéseknél.

Összetevők: Shiitake por /77,4%/, zselatin, cinkélesztő, magnéziumsztarát

Hatóanyag 1 kapszulában:

  • Shiitake por: 380 mg
  • Cink: 1mg

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.