Barion Pixel

Mit kell tudni a probiotikumokról és az egészséges bélflóráról?

probiotikum, egészséges bélflóra, jó emésztésTudtad, hogy nem minden baktérium az ellenséged? Lássuk, mik is azok a probiotikumok és miért van szükséged rájuk Neked is, hogy megőrizd az egészséged!

A mikroorganizmusokat hajlamosak vagyunk negatív előjellel ellátni, pedig nem mind okoz betegségeket, sőt, akadnak olyanok, amikre kifejezetten szüksége van a szervezetnek. Ezek a probiotikumok, melyeket a jó emésztés és az erős immunrendszer egyik legfőbb támogatóiként tartunk számon. Több fajtájuk létezik, melyek természetes módon megtalálhatóak az emésztőrendszerben, ezek összessége alkotja a bélflórát.

Az egészséges bélflóra fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mivel ez felel azért, hogy a szervezet hasznosítani tudja a tápanyagok azon részét is, amit nélküle nem lenne képes. Ezek a bélbaktériumok hasznos tápanyagokat állítanak elő, ezen felül bizonyos mérgező melléktermékek lebontására is képesek. A bélflóra akkor egészséges, ha megvan az egyensúly, vagyis a jótékony mikroorganizmusok nagyobb számban vannak jelen, mint a kórokozók.

A jótékony hatású baktériumok azonban károsodhatnak, a sokszor emlegetett, egyik leggyakoribb indok pedig az antibiotikumok szedése. Ezek ugyanis a kórokozó baktériumok elpusztítása révén küzdenek meg a fertőzésekkel, ám egyúttal a probiotikumokkal is végeznek. Szintén probléma forrása lehet a szénhidrátban és fehérjében gazdag, valamint rostban szegény étrend, mivel ez a jótékony baktériumok számára kedvezőtlen környezetet alakít ki az emésztőrendszerben.

Bár vannak olyan élelmiszerek, amik támogatják az egészséges bélflórát, ilyen például a joghurt, a savanyú káposzta és a kovászos kenyér, ha az egyensúly felborul, probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre van szükség. Ha ilyet választasz magadnak, figyelj arra, hogy a készítmény minél több baktériumtörzset, és adagonként legalább 100 millió élő baktériumot tartalmazzon. Ezen felül fontos a savvédő köpeny, valamint az, hogy a készítményben prebiotikumok is legyenek.

Ha antibiotikumot írt fel az orvosod, vagy tudod magadról, hogy nem erősséged az egészséges táplálkozás, érdemes körülnézned probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőink között. Kérdéseidet tedd fel bátran, szívesen segítünk!